BLOG

Tényleg polarizált a lencse? - Így ellenőrizheti egyszerűen

2022.08.31 17:22
Webszemüveg
Tényleg polarizált a lencse? - Így ellenőrizheti egyszerűen


A polarizált lencsés napszemüvegek hasznáról már sokszor szót ejtettünk, így erről most csak néhány gondolatot osztunk meg. Azonban kitérünk arra, hogyan ellenőrizheti egyszerűen, hogy kedvenc modelljének lencséje polarizált-e. Mivel napszemüveg választás esetén ez kifejezetten fontos pont, érdemes elolvasnia írásunkat.

A polarizált napszemüveget különleges technológiával készítik. Lencséik ugyanis kapnak egy extra kémiai bevonatot gyártás közben. Ezt a réteget abból a célból hozzák létre, és alkalmazzák ezeken a lencséken, hogy azok elnyeljék, megszűrjék a napsugarakat, és csökkentsék a vakító fényt. Ennek köszönhetően nem fog "káprázni a szeme", amit már egyébként Ön is sokszor tapasztalt.

Ez a jelenség igen bosszantó, káros a szemre és balesetveszélyes is. Azt nevezzük köznyelven káprázásnak, amikor a fény különböző felületekről, például az üvegekről, a hóról, az utak egyes részeiről vagy a víz felszínéről visszaverődik és elvakítja Önt. Illetve talán egy fokkal jobb esetben, megnehezíti a látást. Emiatt viszont sokkal jobban kell koncentráljon, így gyakorlatilag az egész szervezetét megterheli.

A polarizált és magas UV-védelemmel ellátott lencsék tehát nem csak a napból érkező sugarakat szűrik, hanem a tört fényt is, aminek köszönhetően blokkolják a visszatükröződést, tiszta látási viszonyokat biztosítva Önnek.

De mégis honnan tudhatja, hogy valóban érvényesül-e napszemüvegén a polarizáció? Ebben segítünk most, ugyanis létezik erre egy nagyon egyszerű módszer.

Így ellenőrizheti, hogy polarizált-e a lencse


Ahhoz, hogy leellenőrizze valóban polarizált-e a lencse, nincs másra szüksége, mint a napszemüvegére és egy számítógépre vagy laptopra. Ha e két dolog rendelkezésére áll, a következőt kell tennie: Vegye a kezébe a napszemüvegét, majd tegye azt a számítógép kijelzője elé, ezek után pedig forgassa el a szemüveget 90 fokban. Ha a lencse ennek hatására elsötétedik, akkor az adott modell egészen biztosan polarizált.

Stílus és polarizáció?


Ha attól félne, hogy a polarizált lencsés napszemüvegek sokkal drágábbak, netán nem lennének elég stílusosak, meg kell, hogy nyugtassuk. A polarizált lencsés szemüvegek ugyanúgy divatos keretbe ágyazottak, mint azok, amik nem polarizáltak. A Polaroid márka kifejezetten és kizárólag polarizált darabokat gyárt. De mára már minden jelentősebb gyártó készít polarizált modelleket is.

Ha kíváncsi arra, milyen polarizált lencsés termékeket érdemes beszereznie, látogasson el webshopunkba vagy olvassa el a pénztárcabarát napszemüvegekről szóló cikkünket.

argep.hu borgun_hu