BLOG

Mi a jelentősége a domináns szemnek?

2023.01.27 07:30
Webszemüveg
Mi a jelentősége a domináns szemnek?

Ha Ön is odafigyel az egészségére, és szeme világának megóvását sem hagyja ki belőle, bizonyára részt vesz rendszeres látásvizsgálaton. Akkor pedig előfordulhat, hogy hallotta már a domináns szem vagy másként a vezérszem kifejezést. De mit is értenek ez alatt a szakemberek, és mi a jelentősége ennek a hétköznapokban?


Amennyiben Ön is kíváncsi a válaszra, olvasson tovább, és derítse ki többek között azt is, hogy melyik a domináns szeme.

Mit jelent a „domináns szem” kifejezés?
A domináns szem megfogalmazást arra a szemre használjuk, amelyik valamivel nagyobb mértékben járul hozzá az agy vizuális észleléséhez. Valamint pontosabban közvetíti az objektumok elhelyezkedésével kapcsolatos információkat. Ezenkívül úgy is szokták illetni a domináns szemet, mint vezérszem, vagy, mint „többet használt szem.” Mert előfordulhat, hogy a domináló szemével jobban lát, mint a másikkal.


Egy jól látó, egészséges embernél akkor is használják a domináns szem kifejezést, amikor a két szem koordinációja jó és csapatként működik, de az egyik a ’vezető’ vagy más néven a domináns. Emellett viszont a szemészek bizonyos esetekben akkor is élnek a „domináns szem” kifejezéssel, ha valakinek dioptriás szemüvegre van szüksége, és szeme diszfunkcionális. Vagyis az egyik szeme jobban látó, egészségesebb vagy nem kancsal, azaz dominál, vezeti a látást.


Így derítse ki, melyik a domináns szeme!
Azt, hogy melyik a domináns szeme, nagyon egyszerűen kiderítheti egy jól bevált teszttel. Pusztán néhány lépést kell, hogy kövessen, az alább leírtak szerint:


Nyújtsa ki a karját maga előtt, és hozzon létre egy háromszög alakú nyílást a hüvelykujja és a mutatóujja között úgy, hogy az ujjai kb. 45 fokos szögben álljanak. Ezt követően tartsa nyitva mindkét szemét, a háromszög alakú nyílást pedig irányítsa egy távolabbi tárgyra. Majd Csukja be a bal szemét. Ha a tárgy középen marad, akkor a jobb szeme (a nyitott) a domináns. Amennyiben viszont úgy érzékeli, mintha a tárgy elugrana, elmozdulna, akkor a bal szeme lesz a domináns.


Ha a tesztben nem tapasztalható eltérés, vagyis a bal és a jobb szem behunyásakor is középen marad a tárgy, akkor Önnek valószínűleg vegyes dominanciájú szeme van. Vagyis egyik szeme bizonyos helyzetekben aktívabb, míg a másik például bizonyos napszakokban. Ez senkinél sem teljesen egyforma, sőt a tudósok szerint a vezérszem kérdése valójában az aggyal és az idegrendszerrel van kapcsolatban. Ennélfogva a domináns szem az idők során változhat (ha eddig a jobb volt, évekkel később lehet akár a bal is).

A domináns szem szerepe a hétköznapokban
Amennyiben az Ön szeme egészséges, a domináns szemnek csak néhány tevékenységben lehet szerepe. Például egyes sportok, a lövészet vagy a golf gyakorlásakor. Nem szükségszerűen egyezik a szemdominancia a kezek dominanciájával sem. Habár, abban az esetben, ha Ön jobb kezes, nagyobb eséllyel domináns a jobb szeme, mint a bal.


A vezérszem meglétének kiderítése tehát leginkább orvosi szempontból fontos. Mert segíthet egyes szembetegségek, esetleg neurológiai eredetű tünetek kezelésében. Így mindenképpen azt javasoljuk, hogyha változást érzékel a látásában, forduljon orvoshoz, illetve vizsgáltassa meg szemét évente. Amennyiben pedig hosszútávon őrizné meg szeme egészségét, viseljen minőségi napszemüveget, amit webshopunkon is könnyedén beszerezhet.

argep.hu borgun_hu