BLOG

A napszemüveg télen is megvédi a szemet az UV sugaraktól

2021.10.01 10:00
Webszemüveg
A napszemüveg télen is megvédi a szemet az UV sugaraktól

A tél borongós napokat és csökkenő hőmérsékletet hoz magával, de ne hagyja, hogy elfelejtesse magával a biztonságot jelentő UV-biztos lencséket. A napszemüveg viselése hideg időben ugyanolyan fontos, mint a meleg nyári napsugárzás elleni védekezés során. ha nem fontosabb!

Tartsa tehát a keze ügyében a kedvenc napszemüvegeit, vagy szerezzen be pár speciális téli modellt, hogy szeme védve legyen a zord téli elemektől.

 

Íme öt ok, amiért érdemes télen napszemüveget viselnie.

 

ÚJ NAPSZEMÜVEGET KERES? SZEREZZE BE ONLINE A STÍLUSÁHOZ ÉS AZ ÉVSZAKHOZ MEGFELELŐ MODELLJEINKET AKCIÓS ÁRON!

 

 

1. A napszemüveg télen is megvédi a szemét az UV sugaraktól

Egy nagy kérdés, amit általában mindenki feltesz: viseljen-e napszemüveget télen, vagy sem?

A rövid válaszunk az, hogy igen. Az évszakoktól függetlenül a szemének védve kell lennie a nap káros ultraibolya sugaraitól. Az egészségügyi kockázatok és a figyelmeztetések ellenére egy amerikai kutatásból kiderült, hogy az emberek 75 %-a aggódik az UV-biztonság miatt, de csak 31 %-uk visel napszemüveget, amikor kilépnek a szabadba. Éppen ezért nem elég hangsúlyozni a megfelelő minőségű napszemüveg mindennapos használatát.

Az optimális szemvédelem érdekében télen (is) olyan napszemüveget viseljen, ami elzárja az UVA- és UVB-sugarak 99–100% -át, és eltakarja a látható fény 75–90% -át.

 

2. A téli tevékenységekhez is ajánlott napszemüveget viselni

A napszemüveg viselése nem csak a verőfényes nyári napokon ajánlott a tengerparton heverészve vagy a dimbes-dombos lejtőkön kerekezve. Valójában mindenkinek védenie kellene a szemét télen is.

 

A felnőttek számára a napszemüveg viselése a mindennapos autóvezetési rutin része kellene, hogy legyen. Mivel az autó szélvédője nagyon kevés védelmet nyújt az UV sugarak és a vakító fény ellen, a védőszemüveg viselése elengedhetetlen.

De az olyan szabadtéri szabadidős tevékenységek is, mint például a síelés, a futás vagy a túrázás is biztonságot nyújtó napszemüveget igényelnek. A napszemüveg ezekben az esetekben nem csak a naptól, de a felcsapódó törmelékektől, szilánkoktól is megvédi a viselőjét.

 

3. A kiváló minőségű napszemüvegek csökkentik a szembetegségek kialakulásának a kockázatát

Egy minőségi napszemüveg nem csak kényelmes viselet, de segíthet csökkenteni olyan, a naphoz kapcsolódó szembetegségek kialakulásának a kockázatát, mint például a szürkehályog, a makula degeneráció, a pinguecula vagy a pterygia.

 

A WHO szerint a szürkehályog a vakság vezető oka a világon, és úgy vélik, hogy az UVB sugarak fokozzák a kialakulásának a lehetőségét.

 

Tehát függetlenül attól, hogy az időjárás forró és verőfényes vagy vakítóan havas, mindenképpen vigye magával napszemüvegét, hogy szeme tiszta és egészséges maradjon.

 

4. Télen az UV-sugarak felerősödnek

Gyakran felteszik a kérdést, hogy akkor is viselni kell-e a napszemüveget, ha télen éppen csak pislákol a nap az égen. Bizony igen, és valójában az őszi és a téli hónapokban még fontosabb a napszemüveg viselése, mint nyáron. Ennek az az oka, hogy télen a Föld távolabb van a naptól ezért a bolygónkat érő napsugarak élesebb szögben érik a földfelszínt, mint nyáron. Emiatt – bár látszólag jelentéktelennek tűnik -, télen sokkal erősebb (akár kétszerese a nyárinak) az UV sugárázás. A vizes vagy jeges úton ráadásul vakítóan verődik vissza a fény, így, ha útnak indul, vagy téli sportokat űz, semmi esetre se hagyja otthon a napszemüvegét.

 

5. A napszemüveg megakadályozza a hóvakságot

Amint fentebb már említettük, a víz, a jég és a hó az egyik leginkább tükröző felületek. Függetlenül attól, hogy a nap teljesen látható vagy sem, a hó vagy jég közelében felerősödik az UV sugárzás.

Sok téli sporttevékenységre általában nagy magasságban kerül sor, ahol a nap UV-sugarai még erősebbek.

A fényvisszaverő felületek és a magas tengerszint feletti magasság megduplázza annak kockázatát, hogy ’kiégjen’ a szeme. Ezt az átmeneti látásvesztést „hóvakításnak” vagy fotokeratitisnek is nevezik.

 

A hóvakság megelőzése mellett a novembertől márciusig tartó napszemüveg viselése segíthet csökkenteni a kellemetlen téli fényvisszaverődéseket és a hunyorgással kapcsolatos fejfájást.

 

Tehát, ha a havas lejtőkön szeretné eltölteni a szabadidejét, elengedhetetlen a megfelelő napszemüveg kiválasztása a síeléshez és a snowboardozáshoz.

argep.hu borgun_hu