BLOG

Ezért viseljen napszemüveget ősszel is! – 5 tipp a szeme védelmére

2021.09.24 10:00
Webszemüveg
Ezért viseljen napszemüveget ősszel is! – 5 tipp a szeme védelmére

A levelek elsárgulnak, az időjárás hűvösebbre fordul, rövidülnek a nappalok, de mindez nem indok arra, hogy eltegye a napszemüvegét a következő nyári szezonra. Ősszel ugyan kevesebb a napsugár és nem hunyorog úgy, mint pár hónapja a vakító fényben, de az őszi fények ártalmasabbak lehetnek a nyári napsugárzásnál.

Amikor az őszi kiegészítőkre gondolunk, akkor először a meleg pulóverek, a vastagabb sálak vagy egy kényelmes csizma jutnak az eszünkbe. De van még egy lényeges kiegészítő, ami nem hiányozhat a listájáról: egy jó minőségű polarizált és UV400-as napszemüveg.

 

De miért olyan fontos védeni a szemét, amikor a nap a legtöbbször a felhők mögé bújik?

 

Olvasson tovább, és tudja meg, milyen előnyei vannak a szeme egészsége szempontjából, ha ősszel is viseli a napszemüvegeit!

 

5 tipp a szeme védelmére

 

1. Az őszi nap járása

Ősszel a nap alacsonyabban jár az égen. Nyáron, amikor magasabban van a feje fölött, csak akkor ’szúrja ki’ a szemét, ha belenéz. Nyáron leginkább a vízről és az utakról visszatükröződő fény okoz nagyobb gondokat. Ősszel azonban a nap közelebb kerül a horizonthoz, így direktebben éri a szemet, és a káros UV sugárzásnak való kitettség drámaian megnő. De ne aggódjon! Mindössze egy jó minőségű napszemüvegre van szüksége ahhoz, hogy ezek a káros sugarak ne kerüljenek közvetlenül az érzékeny látóközpontokba. Webáruházunkban több ezerféle modellt kínálunk 100 %-os UV védelemmel.

 

2. Fényvisszaverődés

Az év ebben az időszakában a nap alsó szöge brutális vakítást okozhat. Anélkül, hogy komolyabb geometriai levezetésbe mennénk bele, bízzon bennünk, hogy az alacsonyan járó őszi nap sokkal jobban visszatükrözi a fényt az utakról, mint a nyári. A vakító fény ’átmeneti vakságot’ okozhat, és ez különösen veszélyes azok számára, akik napi szinten autóval ingáznak az otthonuk és a munkahelyük között. Az őszi autóvezetéshez a barna lencséjű polarizált napszemüvegek ideális választások, hiszen megakadályozzák a fényvisszaverődés kellemetlenségeit, miközben elegendő fényt eresztenek át a kiváló látáshoz.

 

3. Természeti elemek

Ősszel általában kisebb a levegő páratartalma és többet fúj a szél. A nedvesség hiánya pedig látható nyomokat képes hagyni a szem körüli finom és vékony bőrön. Egy nagyobb lencséjű, akár over sized napszemüveg képes lefedni a szem körüli érzékeny területeket, így megóvja a bőrét a kiszáradástól. A szél azonban nem csak szárít, de szállít is, mégpedig olyan apró dolgokat, mint a porszem, az útszéli fémforgácsok, kődarabok, falevelek stb., amik komoly sérüléseket okozhatnak a szemén. Nem érdemes megkockáztatni egy akár súlyos és hosszútávú következményekkel járó balesetet.

 

4. Bogarak

A bogarak ősszel is a fejünk felett köröznek, és csak arra várnak, hogy tágra nyílt szemünkbe landoljanak egy olyan pillanatban, amikor a legkevésbé számítunk rájuk. Az autóban a szélvédő felfogja a hívatlan vendégeket, de amikor a szabadban sportol, például kerékpározik, fut, kirándul, akkor a napszemüveg jelenti a bogár elleni védelmet is.

 

5. Stílus

Képzeljen el egy embert. Bárkit. Most képzelje el ugyanazt a személyt napszemüvegben. Azonnal jobban mutat, ugye? A napszemüveg egyszerűen jól néz ki. Ez tény. A megfelelően kiválasztott napszemüveg stílusos, és ugyanolyan fontos célt szolgál, mint a szem védelme.

argep.hu