BLOG

Milyen az ideális napszemüveg autóvezetéshez?

2021.09.03 08:30
Webszemüveg
Milyen az ideális napszemüveg autóvezetéshez?

Hogy miért kötelező kiegészítő a polarizált napszemüveg minden autóvezető számára? Nézzük! Csökkenti az útról való fényvisszaverődés mértékét, így az ezzel járó hunyorgást és szemfáradtságot. Az eredmény egy fittebb és élesebb látás, ami növeli a biztonságos vezetést.

Sajnos sokan nincsenek tisztában azzal, hogy milyen napszemüveg alkalmas a biztonságos vezetéshez. A dizájn és a divat mellett más szempontokat is figyelembe kell venni a megfelelő modellek kiválasztásakor.

 

Egy jó napszemüveg életet menthet! Olvasson tovább és tudja meg, milyen szempontok alapján érdemes napszemüveget vásárolni autóvezetéshez!

 

Milyen legyen a napszemüveg keret stílusa?

 

Vezetés közben fontos, hogy a perifériás látás tiszta és napfénytől védett legyen. Az úgynevezett over sized, hatalmas lencséjű és vastag keretes napszemüvegek például akadályozzák a perifériás látást megnehezítve ezzel az út veszélyeinek észlelését és növelve a balesetek kockázatát. Hiába divatos, vezetéshez nem ajánlott.

 

A nagy lencsékkel és vékony szárakkal ellátott modellek viszont tökéletesek a perifériás látás megőrzéséhez, miközben védelmet nyújtanak a nap ellen is. Az Aviator modellek tehát nem csak stílusos kiegészítők az autóban, de biztonságosak is.

 

Milyen színű napszemüveg lencse ajánlott vezetéshez?

 

A napszemüveg lencse színe több dologra is hatással van. befolyásolja, hogy a látható fény mennyire képes elérni a szemet, hogyan látunk bizonyos színeket és mennyire kontrasztosak a körülöttünk lévő tárgyak. Vezetésnél ezek a szempontok különösen fontosak, hiszen fel kell ismerni a szembejövő veszélyeket és a közlekedési lámpák színeit is.

 

A kutatások szerint a rózsaszínű, a kék és a zöld lencséket általában nem szabad viselni vezetés közben, mivel azok megnehezítik a vörös lámpák megkülönböztetését.

 

Általánosságban a vezetéséhez a szürke és a barna színű polarizált lencsék a legideálisabbak, mivel szín semlegesek, azaz nem változtatják meg a színek árnyalatát. Ugyanakkor számos, kifejezetten a járművezetőknek tervezett napszemüveg sárga és borostyánszínű lencsékkel készül, mivel ezek a színek elősegíthetik az élesebb kontraszt érzékelést és a jobb képfelbontást.

 

A színárnyalat is számít.

 

A színsűrűséget 0 (tiszta) és 4 (nagyon sötét) közötti skálán osztályozzák a gyártók annak meghatározására, hogy mennyi fény képes a szembe hatolni. Szürke és szürke között is van tehát különbség, ami vezetésnél különösen fontos különbség és szempont.

 

0-as: nappali és éjszakai vezetésre is alkalmas

1-es: alacsony nappali fény mellett használható

2-es: közepes nappali fényviszonyok mellett ajánlott

3-as: erős nappali fény mellett javasolt a használata

4-es: kivételesen vakító fényviszonyok mellett jó választás

 

Jó-e a fényérzékeny lencse autóvezetéshez?

 

A rövid válasz az, hogy nem.

Az autók szélvédői az UV sugárzás 40 %-át eleve blokkolják. Ez késlelteti a napszemüveg lencsék színváltozásának sebességét, így torzult árnyalatokat észlelünk, ami növelheti a közúti balesetek kockázatát.

 

Vezethet-e színátmenetes lencséjű napszemüvegben?

 

A napközbeni vezetéshez talán az egyik legelőnyösebb választás a színátmenetes lencse, aminek a felső része sötétebb, mint az alsó.

Ennek köszönhetően tisztán láthatja benne a műszerfalat, miközben szemét védi a fényvisszaverődéstől. A fokozatos színárnyalat akkor a leghatékonyabb, ha a nap magasan az égen jár. Kevésbé előnyös, ha a nap alacsonyan van a horizonton.

 

Biztonságos, ha polarizált lencséjű napszemüvegben vezet?

 

Nem kérdés, hogy a polarizált lencsék a legjobb választások a járművezetők számára, mivel drasztikusan csökkentik a fényszórók tükröződését és az út felületétől visszaverődő fényt is. Ez sokkal kényelmesebb vezetési élményt ad, hiszen minimalizálja a hunyorgást és a szem fáradtságát. A polarizált lencsék viselése ködös körülmények között is hasznos, mert javítják a kontrasztot.

 

Védje szemét autóvezetés közben is, használjon olyan napszemüvegeket, amik az aktuális látásviszonyokhoz igazodnak! Webáruházunkban eredeti és márkás polarizált napszemüvegek százai közül válogathat jóval a bolti árak alatt.

argep.hu borgun_hu