BLOG

Az életkorral összefüggő normális látásromlás - okok, tippek, praktikák

2021.08.13 10:00
Webszemüveg
Az életkorral összefüggő normális látásromlás - okok, tippek, praktikák

Hérakleitosz, egy híres görög filozófus egyszer azt mondta: „Az egyetlen állandó az életben a változás.” Ez az állítás túlságosan igaznak tűnik az öregedéssel kapcsolatban. Testünk sok változáson megy keresztül, ahogy öregszünk. A leggyakoribb változások egyike a látás romlása, de nem mindegy, hogyan és milyen mértékben. Az életkorral bekövetkező változás „normálisnak” tekinthető.

Az életkorral összefüggő normális látásromlás

 

Az öregségi látásromlás sok esetben egyik napról a másikra következik be. Azok, akik korábban büszkén dicsekedtek éles látásukkal, egyszer csak azon kapják magukat, hogy összefolynak a betűk a szemük előtt. Olvasunk egy könyvet, vagy a monitoron dolgozunk – éppen egy leadandó munkát végzünk -, és egyszer csak olyan lesz a kép, mint a mákos tészta. Rémisztő érzés jó látóként ezt tapasztalni, de az idő vasfogával nehéz felvenni a versenyt.

 

Az öregedéssel járó gyakori látási panaszok közé tartoznak a következők:

 

nehézkes éjszakai vezetés

rossz látás gyenge fényviszonyok között

apró betűs szöveg olvasásának a nehézsége

az apró részletek tisztán látása

a kis kontrasztú részek azonosítása

 

Természetesen ezek a változások fokozatosan következnek csak be, ezért gyakran észre sem vesszük, hogy gond van a látásunkkal, egészen amíg, amíg a változás nem jelentős, illetve amíg nem akadályozza a mindennapi tevékenységeinket.

 

Tehetünk bármit is a látásromlás ellen?

Akár hiszi, akár nem, a táplálkozásnak óriási hatása van a látásra, és valójában segíthet az éles látás megtartásában még idősebb korban is.

 

Íme néhány fontosabb tápanyag az öregedő szemek egészségesen tartásához.

 

Zeaxantin

A zeaxantin a luteinnel együtt a macula két legfontosabb tápanyaga, erős antioxidánsok. E két anyag egy szűrőként viselkedik a szemben, és legfontosabb feladatuk kizárni a nap UV sugarait és más káros sugárzásokat. Emellett a zeaxantin is szerepet játszik a szem pigmentációjában. Egyes kutatások azt igazolták, hogy minél több pigment van a szemben, annál kevesebb a valószínűsége az öregedéssel járó látásromlásnak. Zeaxantin élénk színű zöldségekben található meg természetes formában, de a gyakorlatban táplálékkiegészítő formájában szedik a legtöbben.

 

Lutein

A szem egészségének megőrzéséhez fontos másik antioxidáns a lutein jóval nagyobb mennyiségben megtalálható az élelmiszerekben, főként a zöld leveles salátákban és a tojássárgában. Minél több luteint fogyaszt, annál jobb lesz a perifériás látása, javul a színlátása, sőt még az agy kognitív funkciói is.

 

Omega-3 olajok

Az Omega-3 telítetlen zsírsavat főként halak, kókuszolaj, dióolaj, avokádó formájában tud a szervezetébe juttatni. Ez a szírsav egészségesen tartja a sejteket még az öregedő szemben is. Figyeljen arra, hogy mindennapi étkezésében szerepeljen ez a fontos tápanyag is.

 

D-vitamin

A D-vitamin az egészséges sejtek egyik fő támogatója, erről a COVID-19 elleni védelem során meg is bizonyosodhattunk. Aki eddig nem tudta, milyen fontos vitamin, mostantól nem kételkedik a létjogosultságában. A D-vitamin hiánya azonban ’népbetegség’ és összefüggésbe hozták az életkorral összefüggő látásromlással is. Ha sokáig meg szeretné őrizni jó látását, a D-vitamin legyen a táplálékkiegészítős polcán.

 

B -vitaminok

A B -vitaminok, különösen a B6-, és a B12-vitamin, valamint a folsav együttesen segítik a szem egészséges sejtműködését. Ezenkívül segítik csökkenteni a homocisztein nevű fehérjét, ami összefüggésbe hozható az életkorral összefüggő szem-egészségügyi problémák fokozott kockázatával.

 

Cink

A dióban nagyobb mennyiségben megtalálható ásványi anyag, a cink fontos szerepet játszik a szervezetben, beleértve az egészséges szemeket és az anyagcsere támogatását is. Bár a cink általában biztonságos, vannak emberek, akiknek kerülniük kell ezt az ásványi anyagot. Ez a szemészek gyakran genetikai tesztek segítségével határozzák meg.

 

Egyen jól, és tegyen jót a látásának! Ha pedig útra kel, ne feledkezzen meg magával vinni egy kiváló minőségű UV400-as védelemmel ellátott polarizált lencséjű napszemüveget, ami védelmet nyújt a napsugárzás káros és bosszantó hatásaival szemben.

argep.hu borgun_hu