BLOG

Útmutató vízi sportoláshoz ideális napszemüveg vásárlásához

2021.06.08 09:00
Webszemüveg
Útmutató vízi sportoláshoz ideális napszemüveg vásárlásához

A megfelelő vízi sportoláshoz szükséges napszemüveg kiválasztása nem kis kihívással jár. Ahhoz, hogy értelme legyen viselni, találnia kell egy olyan modellt, ami egyszerre illik az arcformádhoz, miközben biztosítja számodra a megfelelő védelmet és még kényelmes is. Cikkünkben most egy hasznos útmutatót szeretnénk nyújtani, hogy milyen szempontokat vegyen figyelembe, amikor a kedvenc vízi sportjához ideális napszemüveget keresi.

Ha például szörfözik, akkor fontos, hogy ne essen le a fejéről a napszemüveged, miközben elkap egy szép nagy hullámot. Egy kajaktúrán vagy egy vadvízi evezés során a stabilitás mellett ügyelnie kell arra is, hogy egy nagyobb esés után a lencse még véletlenül se törjön össze, hiszen a szeme épsége fontosabb, mint egy pár órás extrém kaland. A napszemüveg lencséjének a bevonata ezeknél a sportoknál különösen lényeges tényező.

Amennyiben önnek a horgászás jelenti a tökéletes vízparti kikapcsolódást, és a fogásra szeretne összpontosítani, a polarizált lencse nélkülözhetetlen lesz a fókuszáláshoz. A vízről visszatükröződő vakító fényt ki kell zárnod a zavaró tényezők listájáról.

Vízpart feletti siklóernyőzés közben napszemüveged kialakításának olyannak kell lennie, hogy felhőtlenül élvezhesd a pihentető 500 méteres utat a levegőben, anélkül, hogy aggódnod kellene a szelektől vagy a szemedbe kerülő törmeléktől.

Bármelyik vízi sportot kedveli is, győződj meg arról, hogy a napszemüveged kivéd minden zavaró tényezőt, miközben biztosítja a szükséges védelmet a nap káros sugaraival és a vízről való intenzív visszatükrözéssel szemben.

Nincs olyan univerzális napszemüveg, ami minden vízi sporthoz egyformán tökéletes lenne. De minden vízi sporthoz tud olyan modellt választani, ami a stílusához is passzol és biztosítja a tökéletes élményt.  

Kezdjük az ellenőrzőlistánkat azzal, hogy megvizsgáljuk a napvédelem fontosságát a szörfözés, a horgászat, a vízisíelés és más vízi sportok szempontjából!  

 

Mennyire fontos az UV-védelem?

Az UV védelem bármilyen élethelyzetben elsődleges fontosságú szempont, de különösen lényeges, ha vízen vagy vízparton tartózkodsz. Ennek az az oka, hogy a vízfelület képes a napfény 80 %-át is visszaverni. Ez a tükröződés zavarja a tisztán látást, ráadásul sokkal érzékenyebbé teheti a szemed a káros ultraibolya sugárzásokkal szemben.

Megfelelő szemvédelem nélkül nagyobb a kockázata a szürkehályog, a makula degeneráció, a fotokeratitis (más néven hóvakság) és más olyan szembetegségek kialakulásának, amelyek legrosszabb esetben állandó vaksághoz vezethetnek.

Csak olyan eredeti napszemüvegek között válogasson, amik 100 %-os, azaz UV 400-as védelmet nyújtanak. A napszemüvegeken fel kell tüntetnie az erre vonatkozó címkét.

 

Hogyan csökkentse a fény visszatükröződést?

A vízi sportok során erősen ajánlott polarizált napszemüveget viselni, hogy kiiktasd az úgynevezett vakító fény visszatükröződést. A vakító fényvisszaverődést a sima és fényes felületekről, például a vízről visszaverődő fény okozza.

A tükröződés nagymértékben akadályozza kedvenc vízi sportja élvezésében. Ha nem polarizált a napszemüvege, hunyorogni fog, nem lát tisztán, elfárad a szeme a megerőltetéstől és még fejfájást is okozhat. Ilyen körülmények között nehéz élvezni a kikapcsolódást.

A polarizált napszemüvegek tükröződésgátló bevonattal rendelkeznek, amik megakadályozzák az intenzív visszavert fény eljutását a vízből a szembe. Ez segít csökkenteni a tükröződést és a kényelmetlenséget, miközben lehetővé teszi, hogy tisztábban lásson a víz mellet.

FONTOS! A polarizáció és az UV-védelem nem egymás szinonimái. Mindig győződjön meg arról, hogy a kiszemelt polarizált napszemüveg megfelelő UV-bevonattal rendelkezik-e! 

 

A kiegészítők is számítanak

A vízparti szemvédelem érdekében olyan napszemüveget válasszon, ami teljesen körbe fogja a szemét és a halántékát. Ez segít megvédeni a perifériás látását a káros sugaraktól, a fény visszatükröződéstől és a széltől, ami könnyen kiszáríthatja a szemét.

További kiegészítők:

Fejpánt

A víz nagy valószínűséggel pontosan úgy lecsapja a szeméről a napszemüveget, mint a szél. Ahhoz, hogy ne kelljen emiatt aggódnod, érdemes beszerezni a szemüvegéhez egy erős fejpántot, hogy a sportra tudjon koncentrálni, ne pedig a zavaró tényezőkre.

Ütésvédelem

A napszemüveg bár pehelykönnyű kiegészítő, egy esetleges ütés során könnyen eltörheti az orrnyergedet. Ez a veszély különösen akkor áll fenn, ha szörfözik, vitorlázik, vagy extrém vízi sportokat folytat, amiknél gyakoriak lehetnek az esések. Ilyen esetben válasszon olyan napszemüveget, aminek rugalmas az orrnyereg kialakítása és törhetetlen a lencséje is.

A kifejezetten vízi sportokhoz tervezett napszemüvegeknek párnázott kerettel kell rendelkezniük, és törésbiztosaknak kell lenniük. Olyan modellt keress, amely elosztja az ütés erejét az arcodán! Ezt a napszemüvegen fel szokták tüntetni.

Víztaszító bevonat

A vízi sportok során nagy a valószínűsége annak, hogy a napszemüveg elázik vagy vízcseppes marad. A napszemüveghez hozzáadott hidrofób (víztaszító) bevonat segít felületi feszültséget teremteni a lencsén, ami taszítja a vizet és tisztább látást tesz lehetővé.

Párásodásgátló lencsék

Azok a napszemüvegek, amik szellőznek, megakadályozzák a lencsék párásodását. A napszemüvegek akkor válnak párássá vagy ködössé, amikor a lencsék víz alá kerülnek és kihűlnek. Az arc viszont forró marad. Minél jobban szellőzik egy napszemüveg, annál kevésbé párásodik be.

argep.hu borgun_hu