BLOG

Hogyan válasszon napszemüveget, ha cukorbeteg? – Diabéteszes retinopátia

2021.05.25 18:00
Webszemüveg
Hogyan válasszon napszemüveget, ha cukorbeteg? – Diabéteszes retinopátia

Ha ön cukorbeteg, a kiváló minőségű napszemüveg szinte ugyanolyan elengedhetetlen eszköz az egészsége védelmében, mint a vércukorszint mérő.

Ez túlzásnak tűnhet, de igaz. A kontrollálatlan cukorbetegség jelenti ugyanis az egyik legnagyobb veszélyt a látásra a 65 év alatti emberek számára, ami olyan problémákhoz vezet, mint a szürkehályog, a duzzanat (diabéteszes makulaödéma) és a diabéteszes retinopátia kialakulása.

Tudja, mi súlyosbítja ezeket a szövődményeket? Napfény. A káros ultraibolya (UV) fény károsíthatja a szem számos kritikus struktúráját, például a szaruhártyát, a lencsét és a retinát. A cukorbetegek ezért nagyobb kockázatnak vannak kitéve a napsugárzás által, mivel gyengül a szemük UV-károsodások helyreállítására való képessége.

Ezek fényében az UV-védelemmel ellátott napszemüveg nem vita tárgya, ha ön cukorbeteg. Cikkünkben megmutatjuk, hogyan válasszon napszemüveget, ha cukorbeteg, de előtte nézzük meg, mi is az a diabéteszes retinopátia.

 

Diabéteszes retinopátia

Ha cukorbetegségben szenved, fennáll annak a kockázata, hogy kialakuljon a diabéteszes retinopátia néven ismert szembetegség, a cukorbetegség szövődménye, ami károsítja a szem hátsó részén található fényérzékeny réteget a retinát. Ha nem diagnosztizálják és nem kezelik időben, a diabéteszes retinopátia látásvesztéshez vezethet, de a folyamatos diéta és kezelés, a rendszeres szűrés és a megfelelő szemvédelem mellett megóvhatja látását.

 

Mik a diabéteszes retinopátia tünetei?

Korai szakaszában a diabéteszes retinopátia általában nem okoz észrevehető tüneteket, ezért a legtöbben nem is tudják, hogy a látásukkal bármi probléma is lenne. Ezért a rendszeres szűrés és a szemvizsgálat kulcsfontosságú része a cukorbetegek ellátásának. A szűrések során könnyen megállapítható, hogy a cukorbetegség megtámadta-e a látást. Ha időben észlelik, a kezelésekkel megelőzhető a probléma súlyosbodása. Sajnos sok cukorbeteg már csak akkor figyel fel a szövődményre, amikor az már előrehaladott állapotban van.

 

A diabéteszes retinopátia súlyos tünetei:

  • homályos látás
  • bevérzések az üvegtestben
  • vérző szem
  • nagyobb vérzéseknél retinaleválás
  • hulló koromhoz hasonlító fekete pontok vagy foltok látása

  

Mi okozza a diabéteszes retinopátiát?

A retina a szemünk fényérzékeny rétege, ami eltakarja a szemünk hátsó részét, és állandó vérellátásra van szüksége az egészséges látás megőrzéséhez. A diabéteszes retinopátia akkor fordul elő, amikor a magas vércukorszint károsítani kezdi ezeket a retinában található mikro ereket. A károsodás három fő szakaszban történik (háttér, preproliferatív és proliferatív). Ha a betegség előrehaladott állapotban van, a szemből vér szivároghat ki, ami látásvesztéshez vezethet.  

 

A diabéteszes retinopátia kezelése

A diabéteszes retinopátia kezelése attól függ, hogy a betegség melyik szakaszában van az érintett személy, és csak akkor van rá szükség, ha a szűrés során megállapítják annak szükségességét. Ha a probléma nem érinti még a szemet, a szemvédelem akkor is hatásos védőpajzs a szemnek, hiszen a napfény káros UV sugarai károsíthatják a retinát, aminek a károsodása okozza a diabéteszes retinopátiát.

A diabéteszes retinopátia előrehaladott szakaszában három fő kezelési lehetőség van:

  • lézeres kezelés
  • injekciók a szembe
  • szemműtét

A retinopátia sajnos a cukorbetegség gyakori szövődménye. Becslések szerint 20 évvel a diagnózis felállítása után az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők 60-90 százalékának van valamilyen mértékű retinopátiája. Ezért a régóta fennálló cukorbetegség a retinopátia egyik fő kockázati tényezője. A diabéteszes retinopátia okozta látásvesztés azonban korai felismeréssel és időben történő kezeléssel nagyrészt elkerülhető, vagyis az állapot egyszerre megelőzhető és megállítható.

A diabéteszes retinopátia (DR) kialakulásának kockázata akkor nő, ha a cukorbetegséget rosszul kezelik és ellenőrzik, és jelentősen, valamint tartósan megemelkedik a vércukorszint. Az egyidejűleg fennálló állapotok, például a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint szintén fő kockázati tényezők.

Ezért a vércukorszint kordában tartása, az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás és a napfénnyel szembeni védekezés elősegíthetik a DR kialakulásának a késleltetését vagy a megelőzését.

Íme néhány tipp a tökéletes napszemüveg kiválasztásához, ha ön cukorbeteg!

 

Hogyan válasszon napszemüveget, ha cukorbeteg?

 

A lencse anyaga legyen polikarbonátból!

Ahogy fentebb említettük, a nap káros UVA és UVB sugarai jelentős mértékben károsíthatják a retinát, ezért a megfelelő napszemüveg kiválasztása kulcsfontosságú egy cukorbeteg számára. A káros UV sugarakat legjobban a polikarbonátból készült napszemüveg lencsék képesek blokkolni anélkül is, hogy bármilyen speciális bevonatot tennének rá a gyártók. A polikarbonát lencsék ráadásul igen praktikusak, hiszen könnyűek és gyakorlatilag törhetetlenek.

Ha mégsem ilyen lencséjű napszemüveget választ, arra ügyeljen, hogy eredetit és kizárólag olyat vásároljon, amin fel van tüntetve az „UV400” címke.

 

Milyen legyen a napszemüveg lencséjének a színe?

A fényspektrum káros része nem a látható hullámhosszokon van, ezért a lencsék színének intenzitása nincs összefüggésben a szem védettségének mértékével. Más szavakkal, a sötét lencsék nem blokkolnak több UV-fényt, mint a világosabbak. A sötétebb lencsék azonban lehetővé teszik a pupilla tágulását, így több fényt engedve be. Ha a lencsék nem blokkolják az UV-fényt, akkor egy sötét lencséjű napszemüvegen keresztül több ilyen káros fény jut a szembe. Ha tehát fekete lencséjű napszemüvegre vágyik, győződjön meg arról, hogy az UV400 címke ne hiányozzon róla.

Ennek ellenére a lencse színe befolyásolhatja egy diabéteszes ember kényelmi szintjét. A cukorbetegek esetében gyakori szövődmény a szürkehályog kialakulása is, ami általában hamarabb alakul ki, mint a diabéteszes retinopátia. A szürkehályog csökkenti a kontrasztérzékenységet, amit barna, illetve szürkés árnyalatú napszemüveg lencsékkel lehet minimalizálni.

Ebben a Ray-Ban polarizált napszemüvegben nem csak a retináját és a látását védi, de stílusos lesz a megjelenése, bárhová is vegye fel.

RayBannapszemüveg

Ez a barna árnyalatú és polarizált lencséjű márkás INVU napszemüveg nem csak pénztárcabarát, de optimális megoldás a hétköznapokra.

INVUnapszemüveg

Milyen legyen a keret? Minél nagyobb, annál jobb!

Ha nem éppen egy kalapos vagy baseball sapkás típus, akkor olyan napszemüveget érdemes beszereznie, ami az egész szemfelületet elfedi a halántékon keresztül az orrnyergen át egészen a szemöldökig.

Megbízható választás lehet az Oakley Straightback polarizált és UV400-as védelemmel ellátott napszemüveg, ami stílusosan keretezi be az arcot.

Oakleynapszemüveg

Ha más márkát szeretne, válasszon egy olyan keretet, ami a lehető legnagyobb mértékben lefedi a szemét és természetesen illik a személyiségéhez is.

argep.hu borgun_hu