BLOG

11 módszer a makulátlan látásért – A jó látás titka

2021.04.27 07:00
Webszemüveg
11 módszer a makulátlan látásért – A jó látás titka

A jó látás segít jól teljesíteni otthon, a munkahelyen, sportolás közben vagy akár a volán mögött. Ezért fontos néhány egyszerű lépést megtenni annak biztosítása érdekében, hogy a lehető legjobban megőrizze a látását. A rendszeres szemvizsgálat az egyik legmegbízhatóbb elővigyázatossági módszer, de emellett számos könnyen kivitelezhető technikával napi szinten tehet a jó látásért.

Íme néhány tipp a szem egészségének megőrzéséhez az életkor előrehaladtával.

 

1# Egyen elegendő mennyiségű kulcsfontosságú vitamint és tápanyagot

Biztosan hallotta már életében legalább egyszer azt a kifejezést, hogy makula degeneráció. Ez egy olyan állapot, amikor a szem központi látásért felelős része, a makula romlik. Ez a kor előrehaladtával sajnos előbb vagy utóbb bekövetkezik, de tudatos étkezéssel és vitamin készítmények szedésével lassítható folyamat. A makula degeneráció elleni harccal olyan ételekkel tudja felvenni a kesztyűt, amik gazdagok A-, C-, és E-vitaminokban, cinkben és antioxidánsokban.

 

E fontos tápanyagok forrásai között számos színes és ízletes zöldség és gyümölcs található. Ilyenek például:

 1. a sárgarépa

 2. a piros színű paprikák

 3. a brokkoli

 4. a spenót

 5. az eper

 6. az édesburgonya

 7. a citrusfélék

 

Az omega-3 zsírsavakban gazdag ételek fogyasztása, mint például a lazac és a lenmag, szintén ajánlottak, ha a szemeit fitten szeretné tartani.

 

2# Ne felejtse el a karotinoidokat

Néhány más tápanyag szintén kulcsfontosságú a látás javításában. Köztük a két legfontosabb a lutein és a zeaxanthin, amelyek szükségesek a retinában található karotinoidok előállításához. A karotinoidokat a szervezetünk ugyan is nem képes saját maga előállítani, ezért kívülről kell megtámogatni a termelődését.  Ez az antioxidáns leköti az oxigéngyököket, aminek köszönhetően segít elkerülni az olyan betegségek kialakulását, mint az ízületi gyulladás, a reuma, a szívinfarktus vagy a szürkehályog. Karotinoidok az intenzív vörös, narancs és sárga színű növényekben fordulnak elő.

A lutein egyik legjobb élelmi forrása pedig a tojássárga. Egyen reggelente egy rántottát, tükörtojást vagy főtt tojást, és máris szebben látja majd a napot!

A karotinoidok továbbá segítenek megvédeni a makulát azáltal, hogy javítják a szem ezen részének pigmentsűrűségét, valamint elnyelik az ultraibolya és a kék fényt.

 

3# Maradjon formában

Igen, a testmozgás és az egészséges testsúly megőrzése nem csak a derékvonalnak segíthet, de a jó látásnak is. Kutatások szerint a túlsúlyos vagy elhízott embereknél gyakoribb a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása, ami károsíthatja a szem apró ereit.

 

Ezt az állapotot diabéteszes retinopathiának hívják. A véráramban keringő túl sok cukor károsítja az artériák vékony falát. A diabéteszes retinopátia miatt a retina nagyon vékony artériái vért és folyadékot szivárogtatnak a szembe, ezzel károsítva a látását.

 

A vércukorszint rendszeres ellenőrzése, a rendszeres sportolás és az egészséges táplálkozás csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség és annak számos szövődményének kialakulásának esélyét.

 

4# Kezelje az egyéb krónikus betegségeit

A cukorbetegség nem az egyetlen betegség, amely befolyásolhatja látást. Más állapotok, mint például a magas vérnyomás és a sclerosis multiplex is károsítják a szemet. Ezek az állapotok krónikus gyulladásokhoz kapcsolódnak, amely tetőtől talpig veszélyt jelentenek az egészségre.

 

A látóideg gyulladása például fájdalmat és akár teljes látásvesztést is okozhat. Bár egy olyan betegség, mint például a sclerosis multiplex, nem fordítható vissza, egészséges szokásokkal és megfelelő gyógyszerekkel kezelni tudja. 

A magas vérnyomás hatékonyan kezelhető egészséges étrenddel, testmozgással és vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel.

 

5# Viseljen védőszemüveget

Akár füvet nyír a kertben, akár a garázsában barkácsol, vagy tudományos kísérletet végez a munkahelyén, elengedhetetlen, hogy megfelelő védőszemüveggel óvja a szemét.

A masszív védőszemüveg nélkülözhetetlen akkor is, ha sportolás közben vegyi anyagok vagy éles tárgyak repülhetnek a szemébe, például faforgács, fémszilánkok vagy akár egy kóbor könyök kosárlabdázás közben.

Számos védőszemüveget olyan polikarbonátból készítenek, amik körülbelül 10-szer keményebbek, mint a műanyagok gyakoribb formái.

 

6# Hordjon napszemüveget

A napszemüveg nem csak azért kell, hogy trendinek tűnjön. A napszemüveg viselése az egyik legfontosabb lépés, amit megtehet a jó látásért. Fontos azonban, hogy olyan napszemüveget válasszon, amely elzárja a napfényből származó UVA és UVB sugárzás 99-100 százalékát. Ezt a napszemüvegeken UV400-as felirattal jelölik.

Az UV sugárzás kiszűrésének köszönhetően olyan betegségektől mentheti meg magát, mint a szürkehályog, a makula degeneráció vagy a pterygium.

A napszemüveg mellett a széles karimájú kalapok és a baseball sapkák viselése is segíthet megvédeni a szemet az UV sugárzástól, főleg a forró nyári napokon.

 

7# Kövesse a 20-20-20 szabályt

A szeme keményen dolgozik napközben, és időnként szünetre van szüksége. A megterhelés különösen akkor lehet nagyon intenzív, ha egyszerre hosszú időt tölt a számítógép monitorja előtt.

Amikor már fáj a szeme, hunyorog, érzi, hogy belassul a munkába, csak kövesse a 20-20-20 szabályt! Hogy mi is ez?

Húsz percenként álljon fel a gépe elől, menjen ki a teraszra, a kertbe, vagy ha irodában dolgozik, álljon az ablak elé, és húsz másodpercen át bámuljon el legalább húsz méter távolságra.

Ha a főnökének szemet szúrna a dolog, csak annyit mondjon, hogy ezekkel a kis szem-pihenőkkel gyorsabban és eredményesebben tudja elvégezni a számítógépes feladatait.

 

8# Ne dohányozzon

Tudta, hogy a dohányzás káros a tüdőre, a szívre, nem beszélve a hajáról, a bőréről, a fogairól és szinte minden más testrészéről? A minden más magában foglalja a szemeket is. A dohányzás drámai módon megnöveli a szürkehályog és az életkorral összefüggő makula degeneráció kialakulásának kockázatát.

Szerencsére a szem, a tüdő, a szív és más testrészek a leszokás első óráitól megkezdhetik a dohányzás okozta károk regenerálását. És minél inkább elkerüli a cigarettát, annál gyorsabban enyhül a gyulladás a szemében és a többi szerveiben.

 

9# Ismerje meg a családod esetleges örökletes szembetegségeit

Egyes szembetegségek sajnos örökletesek, ezért a szüleink vagy nagyszüleink szembetegségének ismerete segíthet az óvintézkedések meghozatalában.

 

Ilyen örökletes állapotok a következők:

 1. a glaukóma

 2. a retina degenerációja

 3. a korhoz kötött makula degeneráció

 4. az optikai sorvadás

 

10# Tartsa tisztán a kezét és a szemüvege lencséit

A szeme különösen érzékeny a baktériumokra és a különféle fertőzésekre. Még azok a dolgok is befolyásolhatják látását, amik csak szimplán irritálják a szemét. Éppen ezért nagyon fontos, hogy megmossa a kezét, mielőtt megérintené a szemét, felvenné a szemüvegét vagy betenné a kontaktlencséjét. A kontaktlencséken megtelepülő baktériumok komoly fertőzésekhez vezetnek, ezért ezeket rendszeresen fertőtleníteni és cserélni kell.  

 

11# Aludjon és mozogjon sokat

A testmozgás javítja a vérkeringést, ami növeli a szem oxigén ellátottságát és segíti a toxinok eltávolítását.

Esténként feküdjön le időben, és aludja ki magát rendesen. Egy kiadós alvás után érezni fogja a különbséget. Nem csak kisimul az arca, de a látása is remekelni fog.  

 

 

argep.hu borgun_hu