BLOG

Tippek szemfáradtság ellen

2022.07.27 07:16
Webszemüveg
Tippek szemfáradtság ellen

A szemfáradtság szinte kivétel nélkül mindenkit érint manapság, hiszen a laptopok, képernyők okostelefonok világát éljük. Ezek pedig rendkívüli módon igénybe veszik a látást. De szerencsére létezik néhány praktika, amit bevethetünk szemfáradtság, fáradt szem érzés esetén.

Írásunkban tippeket adunk olvasóinknak a fáradt szem regenerálására. E tippek mellett röviden körbejárjuk azt is, milyen tünetei vannak a szemfáradtságnak, és mikor érdemes orvoshoz fordulni.

Mi is az a "szemfáradtság"?

A szemfáradtság lényegében a szem túlerőltetése, mely akkor jelentkezik, ha például sokáig nézzük ugyanazt a pontot vagy távolságot. Ezt okozhatja autóvezetés, olvasás, vagy egy feladat, tevékenység elvégzése, mely hosszú percekig koncentrációt igényel. Ilyenkor jobban terheljük a szemünket, mint általában. Ezenkívül a száraz levegő, az erős fény, a szmog vagy a füst sem tesz jót a szemnek. De egyeseknél a klíma és a fűtés is szemfáradtságot eredményez.

A 21. században a legnagyobb problémát és a legtöbb tünetet a képernyők előtt töltött idő okozza. Kutatások bizonyítják, hogy a laptop és egyéb okos-eszköz számos területen egészségkárosodást okozhat a szervezetben. Az egyik ilyen terület, magától értetődő módon a látás. Hiszen, példának okáért, amíg a képernyő előtt ülünk, sokkal kevesebbet pislogunk, száraz lesz a szemünk és elhomályosulhat a látásunk.

Ha ez tartósan fennáll, látásromláshoz, súlyos esetben akár látásvesztéshez is vezethet. Ezért mindenképpen oda kell figyelni magunkra és a szemünk jelzéseire.

A szemfáradtság tünetei

Néhány tünetet már az előzőekben is említettünk, de most nézzük meg a leggyakoribbakat, melyek a következők: égő, irritált szemek, gyengülő látás, homályos látás, szédülés, nyomás érzése a szemgolyók mögött, fejfájás, kettős látás.

Ha ezek közül valamelyiket észleljük magunkon, nagy az esélye annak, hogy szó szerint elfáradt a szemünk. Viszont érdemes tudni, hogy ezek és hasonló tünetek komolyabb bajt is jelezhetnek. Sőt! Maga a szemfáradtság egyéb betegségek kísérője is lehet, például cukorbetegségé vagy reumáé. Tehát, ha a szemünk pihentetése vagy pár napig betartott egyéb praktika után nem múlnak el a tünetek, mindenképp forduljunk orvoshoz.

Most, hogy tisztáztuk a szemfáradtsággal kapcsolatos tudnivalókat, térjünk rá a várva várt és jól bevált tippekre.

Ügyeljünk a pislogásra

Mivel magas fokú koncentráció és folyamatos képernyőnézés közben kevesebbet pislogunk, jó ha odafigyelünk arra, hogy tudatosan pótoljuk a kimaradt pislogások számát. Vagyis álljunk meg, egy pillanatra hagyjuk abba, amit csinálunk és pislogjunk néhányat.

Alkalmazzunk borogatást

A borogatás szemfáradtság ellen régi praktika. A népi gyógyászat számos gyógynövényt ajánl erre. Köztük a bodzavirágot, kamillát, búzavirágot és szemvidító füvet. Ha borogatásként használjuk ezeket a növényeket áztatva vagy főzve, majd leszűrve kell gézcsíkba helyezni, és úgy csukott szemre rakni. Fontos, hogy semmiképp se forró, hanem kellemesen langyos legyen a borogatás.

A szemvidító füvet egyébként érdemes teaként is fogyasztani, mert úgy is szemünk egészségét szolgálja.

Pihentessük szemünket

Időközönként hunyjuk be legalább fél percre szemünket, majd lassan nyissuk ki, és ismételjük meg ezt egymásután háromszor- négyszer.

Változtassunk távolságot

Ha sokáig nézünk egy pontot, változtassunk távolságot és nézzünk legalább öt méterre, mert így tud ellazulni, relaxálni szemünk.

Viseljünk napszemüveget

Bár a képernyők és okostelefonok használata esetén egy polarizált napszemüveg zavaró lehet, ha más tevékenységet végzünk, viseljünk minőségi napszemüveget. Hiszen az UV400 és/vagy polarizált lencsés napszemüvegek csökkentik a szemfáradtság érzetét.

argep.hu borgun_hu