BLOG

Színes lencse: divat vagy praktikus szemvédelem?

2022.09.28 11:05
Webszemüveg
Színes lencse: divat vagy praktikus szemvédelem?

Olykor még ma is tévhitek övezik a napszemüvegeket. Ugyanis sokan gondolják azt, hogy ezek a kiegészítők pusztán a divatot szolgálják. Ha Ön rendszeres olvasónk, egészen biztosan tudja, hogy egy minőségi és eredeti márkás modell ennél sokkal többet ad szemének, hiszen számos károsodástól megóvhatja látását.

De mi a helyzet a színes lencsékkel? Vajon van-e hasznuk és milyen hatást gyakorolnak a szemre?

Most következő írásunkban azt járjuk körbe, megéri-e beruházni egy színezett lencsés napszemüvegre látása szempontjából.

Divatszínek mögött a trend
2022-ben a fekete és fehér keretszínekkel párhuzamosan igen stílusosnak számítanak azok a darabok, amelyek lencséje színezett, vagányságot, merészséget, bohókás örömöket sugall. Vagyis a színes lencsék erősen befolyásolják a trendet, mert feldobhatják egyszerű, hétköznapi szettjeit is. Ezért, amennyiben követni szeretné a divatot, a fekete és fehér kombinációval rendelkező modellek mellett, beszerezhet néhány színes lencsés napszemüveget is.

A színek hatása a szemre
Akár tudatosan dönt egy szín mellett, akár csak a divat kedvéért választ, egy színes - és nem tükrös - lencse mindenképpen hatással lesz szemére, mert módosítja a kontrasztokat. De ennek van jó oldala is.

Kutatások bizonyítják például, hogy a meleg színek, mint a rózsaszín csökkenthetik a fényérzékenységet. Szürkével, zölddel és barnával pedig kiválóan lehet pihentetni a szemet, de erős fényérzékenység esetén, nem olyan könnyű a választás. Ezért, ha önnél az érzékenység komolyabb esete áll fenn, akkor mindenképpen javasoljuk, hogy mielőtt napszemüveget vásárolna, konzultáljon egy optikussal. Hisz néhány vizsgálat, egy kis kísérletezés után egy jó szakember segíthet kideríteni, milyen árnyalatú lencsék kímélik igazán az Ön szemét.

A színes lencsék tehát hatással vannak szemére és látására. Ráadásul a tevékenység, amit éppen végez, meghatározhatja azt, milyen színű lencsét érdemes viselnie.

Lencsék autóvezetéshez és utazáshoz
Ha sokat van úton és rendszeresen vezet, a polarizáltság és az UV-védelem mellett javasolt, hogy napszemüveglencséjének színére is figyelmet fordítson. Ilyenkor jól jönnek a nem túl erős kontraszttal rendelkező, halványabb színű szürke vagy barna árnyalatok. Esti vezetéshez a szakemberek pedig általában a halványabb sárga lencséket javasolják.

Különböző sportok, különböző lencseszínek
Amennyiben szereti a szabadtéri sportokat, ne feledkezzen meg minőségi napszemüvegéről.

Terepfutáshoz és biciklizéshez barnás, zöldes, árnyalatú lencse, téli sportokhoz pirosas szín, vízi sportokhoz ismételten barna, golfozáshoz és teniszezéshez pedig a sárgás és a zöldes lencsék passzolnak igazán. Ezek a színek az adott sport terepszíneinek megfelelően emelik ki a kontrasztokat, ezáltal javítva a látási viszonyokat.

Ha kedvet kapott a napszemüvegekhez, olvassa el további cikkeinket vagy tekintse meg termékeinket.

argep.hu borgun_hu