BLOG

Polarizált UV szűrős napszemüveg: tudja szemét a legnagyobb biztonságban

2023.01.06 07:30
Webszemüveg
Polarizált UV szűrős napszemüveg: tudja szemét a legnagyobb biztonságban

Az egyik legnagyobb befektetésünk az egészségünk, ezért a legtöbben mindent megteszünk, hogy karban tartsuk magunkat. Sportolunk, odafigyelünk az étkezéseinkre, és lemondunk a káros szokásainkról. Érdekes módon ennek ellenére sokan megfeledkeznek a szemük védelméről, holott a felhőkön is áthatoló káros UV-A és UV-B sugárzástól sérülhet a retina, ami növeli az időskori vakság rizikóját. A sugárzás ráadásul szürkehályogot okozhat, roncsolja a szemlencsét és rákos megbetegedéshez is vezethet. Ezért lényeges, hogy az olcsó de trendi napszemüvegek helyett jó minőségű, UV400-as jelöléssel ellátott és lehetőség szerint polarizált modelleket vásároljunk. Ha ez(ek) a felirat(ok) nem szerepel(nek) a napszemüvegen, semmi esetre se vegye meg!
 
Írásunkban összefoglaltunk pár érdekességet, amit mindenképp tudnia kell a szem nappal szembeni védelemről.

Meglepő tény: az UV védelemmel csak pár évtizede foglalkoznak
 
A fényvisszaverődés csökkentésével már évezredek óta foglalkoztak az emberek, és az ezzel szembeni védelem folyamatosan fejlődött és alakult. A nap káros sugárzásának következményeivel viszont csak a múlt század vége felé kezdtek el komolyabban törődni. Az 1970-es években a világ legtöbb országában elfogadták az ultraibolya sugárzás elleni védelem fontosságát, mivel kiderült, hogy az UV fény szürke hályog kialakulásához, vagy a látás elvesztéséhez is vezethet.
 
UV-A vagy UV-B? Melyik sugárzás a veszélyesebb a szemre nézve?!
 
A kétféle sugárzás energiaszintjében különbözik, emiatt azt gondolhatnánk, hogy a kisebb kevesebb kárt okoz. A valóságban azonban mindkettő alattomosan és szép lassan teszi tönkre a szemet, ha nem védekezünk ellene tudatosan.
 
Az UV-B sugárzás nagyobb energiát hordoz, aminek jelentős részét a szaruhártya és a szemlencse nyeli el. Az UV-A kisebb energiájú, ám könnyen áthatol a szem külső felületén, ezért több kárt tud okozni a szem belsejében.
 
Mindkét sugárzás egyformán káros tehát a szem egészségére nézve, de egy megfelelő UV-400-as napszemüveg mindkettőt képes blokkolni.
 
Melyik évszakban jelent nagyobb veszélyt a nap UV-sugárzása?
 
Az ultraibolya sugárzás egész évben hatással van ránk, és nem jó értelemben. Azt gondolhatná, hogy a vakító nyári napsütésben fontosabb a szem védelme, de tudnia kell, hogy az UV sugárzás a téli hónapokban veszélyesebb. Ilyenkor ugyan is alacsonyabban jár a nap és nagyobb szögben érik a napsugarak a Földet.
 
Ha sok időt tölt nyáron vízparton vagy a síelés és a havas tájak szerelmese, különösen ügyeljen a napszemüveg viseletére.
 
Ilyenkor ugyanis nem csak az UV-sugárzás, de a fényvisszaverődés (polarizáció) is komoly rizikófaktor, ami extrém esetben kúszóhályog kialakulásához is vezethet. Ez a szembetegség jelentős látásromlást okoz, és csak műtétileg távolítható el.
 
Tévhitek az UV sugárzásról
 
Fogadjunk, hogy ön is abban a hitben él, hogy nyáron dél és három óra között ne menjünk a napra, mert akkor a legveszélyesebb az UV sugárzás?
Ez igaz, azonban a nap más szakaszaiban is érdemes óvatosnak lenni.
 
Íme pár tévhit, amit jó, ha tud

1/ Ha árnyékba vonul és sapkát visel, kevésbé hat önre az UV sugárzás. Valójában ezek a káros sugarak a felhőkön és a fák levelein is átjutnak, ezért tud árnyékban is leégni.
 
2/ Délelőtt, délután és kora este biztonságos napszemüveg nélkül is a napon lenni. Egy kutatásban kimutatták, hogy az emberek közel 80 %-a 18 éves koráig van a leginkább kitéve az UV sugárzásnak. Ennek egyik oka, hogy a gyerekek kevésbé tartják kényelmesnek a napszemüveg viselését, ezért a szüleik akkor engedik ki őket játszani, amikor éppen nem tűz a nap. A szem nagyjából 12 éves korig fejlődik ki teljesen, így ők a nap bármely szakában ki vannak téve az UV sugárzásnak és annak következményeinek.
 
A nap ereje vagy gyengesége ne tévessze meg! A UV sugárzás egész nap, felhős időben és árnyékban is veszélyes.
 
Honnan tudhatja, mekkora az UV sugárzás erőssége ott, ahol éppen van?
 
Az Időkép oldalán nem csak az aktuális időjárási viszonyokat tudja szemmel követni, de az UV sugárzás erősségét is.
A térképen különféle színekkel jelölik a sugárzás mértékét, ráadásul javaslatot is tesznek arra, mennyi ideig érdemes az adott területen a szabad ég alatt tartózkodni.
Ellenőrizze le az Időkép UV térképét, de mindenképp vigye magával az UV400-as védelmű, lehetőleg polarizált napszemüvegét a naptejjel és a szalmakalappal együtt!
 
 
Milyen a jó napszemüveg?
Azon túl, hogy kényelmes és divatos, egy napszemüvegnek védenie is kell.
 
Vásárláskor mindig az UV400-as jelzéssel ellátott termékeket keresse! Ez azt jelenti, hogy 400 nanométerig a napszemüveg a sugárzás 100 %-át blokkolja.
 
A lencse színe a sugárzás szempontjából nem lényeges, a mérete viszont annál inkább. Minél nagyobb és hajlított ívű a lencse, annál jobban véd.
 
Extra tippünk! A napba akkor se nézzen bele, ha megfelelő UV védelmű a napszemüvege! Ilyenkor a direkt fény a retinának arra a pontjára fókuszál, ami az éleslátásért felelős. Az erős fény szó szerint megégetheti a retinát, és akár tartós szemkárosodást is okozhat!
 
Maximális védelem UV400-as szűrővel és polarizált lencsékkel
 
A mindennapi tevékenységeink során a vakító fény egy potenciális rizikóforrás. Nem csak a jó látásban akadályoz, de hosszú távon károsítja a szemet is. Bár a visszaverődő fény nem olyan ártalmas, mintha egyenesen a napba bámulnánk, nem mehetünk el a hátrányai mellett.
 
A fényvisszatükröződés veszélyeinek kivédésére megoldást kínálnak az úgynevezett polarizált szemüvegek.
 
Így működik a polarizált napszemüveg
 
A napfény minden irányban szóródik, de amikor sík felülettel találkozik, a visszatükrözött fény polarizálódik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy többnyire vízszintes irányban halad tovább. Az így keletkező vakító fény roppant bosszantó, ráadásul életveszélyes is lehet, főleg, ha autóban ülünk, és vezetünk.
 
A polarizált lencséket speciális szűrővel készítik, ami csökkenti a tükröződést, és sokkal jobb kontrasztot biztosít, mint a nem polarizált napszemüvegek.
 
A polarizált lencsék előnyei
 
Csökkenti a fényvisszaverődést, biztonságos
 
A polarizált napszemüvegek régóta népszerűek azok körében, akik a víz mellett vagy a havas tájakon szeretik tölteni a szabadidejüket. Nem véletlenül, hiszen a polarizált lencséjű napszemüvegeknél jobban semmi sem akadályozza meg a fény tükröződését a víz és a hó felszínéről.
A polarizált lencsék előnyeit azonban nem csak a vizek szerelmesei élvezhetik. Autóvezetés közben is csökkentik a sík felületek tükröződéseit, így lehetővé teszik a biztonságos vezetést és a jó láthatóságot.
 
Csökkenti a szem feszültségét
 
A vakító fény okozta folytonos hunyorgás a szemben feszültséget okoz. Ez többek között fejfájáshoz, fáradtsághoz és a koncentráció csökkenéséhez vezet. A polarizált lencsék viselésével ezek a problémák megszűnnek.
Viselete kifejezetten ajánlott például fényérzékenység esetén, illetve szürkehályog műtét után.
 
Élesebb látás
 
A polarizált lencsékkel döbbenetesen jó részletességgel és tisztán lehet látni. Olyan színeket fedezhetünk fel, amikre álmunkban sem gondolnánk.
 
Mikor nem javasolt a polarizált lencsék használata?
 
Noha a legtöbb esetben a polarizált lencsék biztonságosabbak, síeléshez nem javasoljuk, hiszen ott fontos, hogy észre vegyük a jeges felületekről visszaverődő fényt.
A polarizált lencsék továbbá csökkentik az LCD kijelzők láthatóságát, ezért hajósoknak vagy pilótáknak problémát okozhatnak a műszerfalak leolvasásában.
 
Leszámítva ezt a pár kivételt, a polarizált lencsék előnyeit szinte mindenki élvezheti.

argep.hu borgun_hu