BLOG

Így válasszon napszemüveget gyermekének

2022.06.08 14:35
Webszemüveg
Így válasszon napszemüveget gyermekének

Természetes, hogy szülőként a legjobbat szeretné szeme fényének. Bizonyára ezért vásárol Ön is csinos vagy éppen vagány kiegészítőket, népszerű és fejlesztő játékokat. Ha pedig nyáron kirándulni vagy strandra mennek, egészen biztosan előkerül a baseballsapka, kendő, kalap vagy könnyű ruha és még a naptej is. De mi a helyzet a napszemüveggel?

A napszemüvegválasztás akkor sem egyszerű, ha felnőttként keresi a tökéletes modellt magának. Hiszen számít a szemüveg mérete, illeszkedése, a lencse minősége, az arc formája, a márka, de még az is, milyen alkalomra szeretné felvenni. A gyerekek pedig hatványozottan feladják a leckét, hiszen szemük fejlődése és érzékenysége miatt extra figyelmet érdemelnek. Ráadásul, ahogy nekünk felnőtteknek, úgy a gyerekeknek sem csak nyáron ajánlott a napszemüveg.

Írásunkban adunk néhány tippet, mire figyeljen, ha csemetéjének vásárol napszemüveget.

1. Vásároljon tudatosan: legyen az első a minőség és a márka

Az első és legfontosabb szempont, ha gyermeknek keres napszemüveget, hogy a cuki és divatos megjelenésű, olcsó darabok csábítása ellenére se mondjon le a minőségről.

A gyerekek sem érdemelnek kevesebbet, ha UV-védelemről van szó, mint mi, felnőttek. Amennyiben magának megveszi a védelmet biztosító modelleket, gyermekéről se feledkezzen meg! Sőt, abban az esetben se adja alább a csemetéjének szánt szemüvegek minőségét, ha önmaga számára megfelelőnek érzi az utánzatokat. Mert a minőségi, UV- védelemmel ellátott szemüvegek azok, amik valódi biztonságot nyújtanak a látásnak. Segítségükkel megelőzhető a korai látásromlás és jó néhány szembetegség kockázata is csökkenthető. Ezért gyermekeknek való napszemüveg vásárlásakor is válasszon UV400-as védelemmel ellátott lencsét, mert ez jelenti a maximális védelmet.

Ám joggal merülhet fel Önben a kérdés, honnan tudhatja, hogy UV400-as védelemmel rendelkezik-e a kiszemelt modell. A jó hír az, hogy a gyártók az ilyen adatokat feltűntetik a szemüvegen vagy a tájékoztatóban. De, ha biztosra szeretne menni, bátran kérdezzen rá a szaküzletben, vagy látogasson el webshopunkba, hiszen nálunk ellenőrzött, minőségi és eredeti napszemüveget talál csemetéjének is.

Bár ezek a darabok valamennyivel drágábbak lehetnek, mint a bárhol megvásárolható, csodát ígérő szemüvegek, szerencsére jó néhány márka elérhető áron gyárt gyermeknapszemüvegeket is. A legkedveltebbek általában az Aboriginal és a Polaroid.

2. Polarizált lencse vagy sem?

Ez olyan kérdés, ami életkortól függetlenül felmerül napszemüvegvásárláskor. Csakhogy gyermekek esetében egy kicsit másként kell megközelíteni. Viszont előtte mindenképpen tisztázni kell, mi is az a polarizált lencse?

A polarizált lencse egy speciális lencse, amely megszűri a vízszintes sugarakat, így megakadályozva, hogy közvetlen a szembe jussanak vagy visszatükröződéseket okozzanak, ami utazás közben balesetveszélyes és nagyon zavaró. Tehát ez a lencsetípus sok helyzetben óvja, kíméli, védi a látást.

Amíg autóvezetéskor például egyre több ember számára alapkiegészítővé vált a polarizált lencse, sokan úgy vélik a gyerekeknek felesleges. Hiszen nem vezetnek autót, így nem is akadályozza őket a visszatükröződés. Igen, csakhogy a polarizált lencse a szemet nem pusztán vezetés közben kíméli. Hiszen azáltal, hogy csökkenti a visszatükröződéseket és a fénysugarak szembe jutását, kevesebbet hunyorgunk erős napsütésben is. Ennélfogva gyermekek számára is ideális, főleg vízparton, játszótéren vagy kerékpározáskor.

A polarizált lencse akkor is jó opció lehet, ha most szeretné hozzászoktatni szeme fényét a napszemüvegviseléshez. Hiszen egy polarizált lencsével ellátott darab tiszta látást biztosít, így nagyobb eséllyel fogja elviselni gyermeke magán a szemüveget.

Természetesen a végső döntés az Öné, ám érdemes fontolóra vennie, hogy polarizált lencsét válasszon.

3. A lencse színe

Egy-két gondolat erejéig időzzünk még el a lencsék kérdésénél. Hiszen mégiscsak ez a szemüvegnek az a része, mely hatással van a látásra.

Milyen legyen a lencse színe?

Ma már rengeteg színes lencsével találkozhat. Barna, zöld, lila, szürke, kék, bordó, színátmenetes és még sorolhatnánk. Mindegyiknek más az előnye, az extravagáns-színesek például kifejezetten divatosak. Az pedig különösen vonzó lehet gyermeke számára, hogy egy-egy napszemüvegben a lencse színétől függően, másként és másként látja a világot, mert megváltozik a kontraszt.

Jóllehet a színes lencsék nem károsak a látásra nézve, minél kevésbé változik a kontraszt, annál kevésbé megerőltető a szemnek. Ezért megéri kipróbálni a zöld vagy a szürke lencséket, fényérzékenység esetén pedig a meleg színeket. Így még inkább óvhatja gyermeke szemét.

Ám, ha nincs ellenére a színes lencse és Ön is kifejezetten kedveli a kontrasztváltást, nyugodtan kísérletezhetnek. Ellenkező esetben pedig még mindig ott vannak a tükrös lencsék, amik bár színesek kívülről, a látást mégsem a tükör, hanem csakis a belső lencse színe befolyásolja.

4. A keret

A keret, amely körbe öleli a lencséket a gyermeknapszemüvegek esetében gyakran színes, mintás vagy mókás. Ám ma már igazán divatos, felnőttes és ízléses modelleket is kapni. Ezek vagány, elegáns vagy éppen kifinomult külsőt kölcsönöznek kis viselőjüknek. A gyerkőcök számára nagyon fontos ez a szempont is. Hiszen így már kicsiként kifejezhetik önmagukat, vagy éppen azt, hogy a szüleikre hasonlítanak, a családhoz tartoznak.

Ugyanakkor a keret sem csak a stílusos megjelenést szolgálja. Ahhoz, hogy gyermeke szívesen viselje, jól kell illeszkedjen az arcához. Mert ha nagy és könnyen leesik, zavarni fogja. Ha kicsi, akkor pedig szorít. Ebből is látszik, hogy elsődleges a kényelem. Ezért érdemes rugalmas kerettel ellátott szemüveget beszerezni. Vagy olyat, amelynek fül mögötti része gumiborítást kapott, hogy hosszútávon is jól viselhető legyen.

5. Az összhatás

Végül, de nem utolsó sorban vessünk egy pillantást az összhatásra. Ha azt szeretné, hogy gyermeke boldogan ragyogjon, megtanulja viselni a napszemüveget, ennek köszönhetően pedig óvja az egészségét, olyan modellt keressen, amit szívesen hord. Ami az ő ízlése, passzol arcformájához és önbizalmat ad neki.

Kínálatunkban egészen biztosan talál megfelelőt. Most érdemes benézni hozzánk, mert fantasztikus áron vásárolhat gyermek napszemüveget is.

argep.hu borgun_hu