BLOG

Így válasszon napszemüveget futáshoz

2022.08.24 08:00
Webszemüveg
Így válasszon napszemüveget futáshoz

A futás sokak számára nem pusztán egy mozgásforma, hanem maga a tökéletes kikapcsolódás és életöröm. Ezért, ha szívesen fut szabadtéren, és nem akarja, hogy bármi is megzavarja a komfortérzetét és örömét, érdemes beszereznie egy minőségi napszemüveget futáshoz. Habár a választás nem könnyű, egy márkás darabért egészen biztosan hálás lesz majd szeme.

Írásunk segítséget igyekszik nyújtani abban, hogyan válasszon napszemüveget futáshoz vagy más sporthoz.


Utcai napszemüveg helyett sportos kivitelezésű szemüveg
Sok kezdő futó vagy sportoló próbálkozik azzal hobbija elején, hogy az utcai viseleteként és hétköznapi darabként hordott napszemüvegét veszi fel futások alakalmával. Ez a kísérlet azonban az esetek legnagyobb részében kudarcba fullad. Mert, habár bogár nem kerül a szembe, a szemüveg gyakran elcsúszik, leesik vagy eltörik. Természetesen nem azért, mert az utcai napszemüveg rossz volna. Egész egyszerűen arról van szó, hogy nem sportolás, futás céljára tervezték. Ezért abban a közegben nem, vagy csak részben állja meg a helyét.

Ebből is következik, hogy a megfelelő védelem, kényelem és biztonság érdekében, jó, ha szerepel kiegészítői között néhány sportos napszemüveg. Ilyen modelleket kínál Önnek például az Ozzie, a Retro vagy a Polaroid is, melyek 2022-es kínálatát megtalálja széles napszemüveg választékunkban.

Ám, ha egyéb részletekre is kíváncsi a sportos napszemüvegekkel kapcsolatban, olvasson tovább, hogy megismerhesse a legfőbb jellemzőket.

A futáshoz is alkalmas sportos napszemüvegek főbb ismérvei
Lényegét tekintve ma már nem feltétlen van sok különbség a futáshoz, kerékpározáshoz vagy túrázáshoz használatos szemüvegek között, mert ezek univerzális sportos napszemüvegek. Az igazán megbízható termékek ugyanakkor magukon viselnek bizonyos jegyeket, amik elősegítik az emlegetett védelmet, kényelmet és biztonságot az Ön komfortérzetének és egészségének érdekében.

A lencsék
Az egyik legfontosabb tulajdonsága ezeknek a modelleknek a magas UV- védelem. Hiszen az UV-védelem nélkülözhetetlen lencse összetevő, és szeme megóvásának első számú bástyája lehet. Emellett természetesen sokat javít a helyzeten, ha a napszemüveg polarizált lencsékkel rendelkezik, mert az csökkenti a visszatükröződéseket, jobb látási viszonyokat teremtve ezzel. Sok szakember ezen felül ajánlja még azt is, hogy törhetetlen lencsés szemüveget vásároljon, ha sportolni kíván benne, mert ezzel számos balesetet megelőzhet. Például, ha véletlenül elesne nehezebb terepen, nem kell attól tartania, hogy a lencse eltörik és sérülést okoz Önnek.

A keret
A keret felé is megéri elvárásokat támasztani, hiszen ez határozza meg, hogy mennyire illik majd arcformájához és mennyire lesz kényelmes. Egy kiváló sportszemüveg kerete rugalmas anyagból készül, és a fül mögötti része, valamint orrnyerge gumírozott, vagy legalábbis puhább anyagú bevonatott kap, hiszen így kialakításának hála nem csúszkál majd.

Anyagát tekintve az Oakley szemüvegek is remek választásnak bizonyulnak, hiszen bevonatuk nedvesség hatására nem csúszós, hanem tapadós lesz. Kényelmesen simul a bőrhöz, és könnyen tisztítható.

A sportolásra használt napszemüvegek tisztítása
Habár minden szemüveg tisztítása fontos, a sportolásra használt modellek tisztán
tartására még inkább oda kell figyelni. Hiszen intenzív mozgás közben mindenki fokozottan izzad. Az izzadság pedig károsíthatja, gyengítheti, kimarhatja a szemüvegek egyes részeit. Ezért a legjobb, ha használat után lemossa szemüvegét tiszta vízzel vagy szemüvegtisztító spray segítségével. Száraz tisztításra és gyors megoldásként pedig nem más javasolt, mint a mikroszálas kendő.

Zárógondolatként meg kell jegyezzük, hogy a kifejezetten szakszerű futóboltban vagy sportboltban vásárolt szemüvegek között találni már dioptrizálható napszemüveget, és cserélhető lencsés modelleket is.

Ám, ha Ön a legegyszerűbb módját választaná a vásárlásnak, webshopunkban is érdemes körülnéznie márkás, eredeti és minőségi darabokért.

argep.hu borgun_hu