BLOG

Fényérzékeny? Így válasszon napszemüveget!

2023.03.03 07:30
Webszemüveg
Fényérzékeny? Így válasszon napszemüveget!

Ha Ön fényérzékenységgel küzd, bizonyára mindent megtenne azért, hogy óvja látását az erős vagy gyorsan változó fényviszonyoktól. Mert bárki, aki találkozott már ezzel a szembetegséggel, és megtapasztalta a tüneteit, tudja, hogy rengeteg kellemetlenséget okozhat. De létezik olyan megoldás, ami mérsékelheti a problémát. Méghozzá a minőségi napszemüveg!

Ebben az írásunkban összeszedtük a legfontosabb információkat arról, hogyan válasszon napszemüveget, ha Ön is fényérzékenységgel él.

A fényérzékenység tünetei és okai
A fényérzékenységnek sokféle tünete lehet, beleértve a hunyorgást, a könnyezést, a szemfájást, az égő szemet és a fejfájást. Kialakulását is számtalan tényező befolyásolja, mint például olyan gyógyszerek, amik hosszútávon gyengíthetik a látást, szaruhártya problémák, örökletes szembetegségek, gyulladások vagy makula degeneráció.


Egy minőségi napszemüveg jó választás, de nem mindegy, hogy milyen modell!
Habár egy márkás és ellenőrzött helyről származó, minőségi napszemüveg jó választásnak bizonyulhat, mégsem teljesen mindegy, hogy milyen. Ugyanis, ha a fényérzékenység gyengébb látással is jár, egy átlagos napszemüveg akár még rosszabbá is teheti a helyzetet.

Ezért érdemes magas UV-védelemmel ellátott és polarizált modellt választania. Valamint vegye fontolóra a színezett lencséket. Elképzelhető, hogy ezzel majd kísérleteznie kell, de ha megtalálja a megfelelő árnyalatot, sokat javíthat a mindennapi életminőségén. Általában a meleg színű, rózsaszínes lencséket szokták javasolni. Komolyabb fényérzékenység esetén, kérje ki orvosa vagy optikusa tanácsát, aki néhány teszttel megállapíthatja, melyik fényhullámokra, fényviszonyokra érzékenyebb a szeme. Ez alapján pedig már könnyebben eligazodik majd a napszemüvegek és lencsék kínálatában.


Ám itt még nincsen vége! Mert a keret kialakítása is segíthet abban, hogy kevesebb fény jusson a szemébe. Minél szélesebb a keret halántékra eső része, annál nagyobb biztonságban lesz a szem. Valamint jó, ha a keret teljes, átfogó keret, mert az minden irányból védi a szemet és megfelelő látási viszonyokat biztosít.

argep.hu borgun_hu