BLOG

Ételek, amik védik szemünk egészségét

2022.11.18 07:30
Webszemüveg
Ételek, amik védik szemünk egészségét

Az egészséges és vitamindús táplálkozást már többször említettük blogbejegyzéseinkben, mint a látás egyik fontos védelmi bástyáját. Hiszen számos tápanyag, nyomelem és vitamin hozzájárul a szem egészségének megőrzéséhez.

Cikkünkben e nélkülözhetetlen látásvédőket járjuk körbe aszerint, milyen ételben vagy élelmiszerben találhatók meg.

Sárgarépa
Az egyik legalapvetőbb zöldségféle, amely hozzájárul az éles látáshoz az a sárgarépa. Magas béta-karotin, lutein és retinol tartalma miatt igazi kincs a szem számára. Segít regenerálni sejtjeit és nagyszerűen hasznosul a szervezetben. Ráadásul a benne lévő áldásos anyagok főtt vagy sült formában is megmaradnak, így nem feltétlen szükséges csak nyersen enni a répát. Tehát máris színesíthetjük vele ételeinket.
Sütőtök
A sütőtök igazi őszi csemege, ízletesen elkészíthető desszertként, krémlevesként, nagyon finom őszibarackkal is. Nyomelemekben gazdag táplálék, akárcsak a sárgarépa, jó lutein forrás és E-vitamin tartalma ugyancsak fontos a szem számára.
Citrusfélék, bogyós gyümölcsök
Ezeknek a finomságoknak köszönhetően helyzeti előnybe lép az, aki szereti a gyümölcsöket. A citrusfélék és bogyós gyümölcsök, köztük is kiemelten a fekete ribizli, rendkívül jól hatnak a szemre a benne lévő vitaminok miatt. Ráadásul a fekete ribizlinek figyelemre méltó az antioxidáns tartalma, ezért az egész szervezetnek jótékony. Emellett képes mérsékelni a szem öregedését. De az sem elhanyagolható, hogy nagyszerű ízélményt ad a salátáknak, sült húsoknak és a zabkásának is.
Spenót, kelkáposzta
A spenót ereje a zeaxantinban rejlik, mely a szem számára is meghatározó. A zeaxantin a luteinhez hasonlóan szűrőként viselkedik. Abban van szerepe, hogy megakadályozza a káros sugarak szembe jutását egyfajta természetes UV-szűrőként.
Tojás
Nem csak a zöld, leveles zöldségekben, hanem a tojásban is sok zeaxantin, illetve lutein van. Ugyanakkor a tojás egyebek miatt is nagyon hasznos, hiszen az összes szervezetünk számára elengedhetetlen aminosavból található benne. Kalóriatartalma alacsony, ezért jó fogyókúrás étel is. Mindemellett sokféleképpen elkészíthető.
Habár sokszor emlegetik "szívzavaró bomba" -ként. Mára kiderült, hogy lényegesen kevesebb benne a koleszterin, mint ahogy azt gondolták, és a koleszterintúltengésért leginkább a szénhidrátok felelősek.
Burgonya
Az édesburgonyából készült ételek szinte mindenki számára hétköznapi energiaforrások. A burgonya E-vitamin tartalma miatt viszont nem csak az egyszerű nagyszerűsége miatt érdemes elkészíteni a krumplis étkeket, hanem mert a látásért is felelősek.
Dió, mogyoró, mandula
A csonthéjasok is az ősz kincseiként ismertek, ám nem csak a fantasztikus őszi hangulatért felelősek, hanem állóképességünkért, sőt szemünk edzettségéért is. A dió cinktartalma, a brazil dióban a szelén, a mogyoróban és a mandulában pedig többek között az E-vitamin teszi ezt lehetővé.
Hal
Habár az átlagos halfogyasztás még mindig nem magas hazánkban, a hal húsának omega-3 tartalma jelentős, így nagy mértékben ápolhatja szemünk és szintén mérsékelheti az öregedéssel járó látásromlást. Emellett a szív-és érrendszert is karbantartja.
Borjú
A borjú húsa cinkben gazdag. Ez segíthet megelőzni a degenerációt, és cink hatására könnyebben felszívódik, valamint hasznosul az A - vitamin a szervezetben.
Szerencsére az itt felsorolt hozzávalókkal ínycsiklandó és akár könnyen elkészíthető recepteket is találni az interneten vagy szakácskönyvekben, amelynek hála nem csak egészségünkre figyelhetünk oda, hanem finomat főzve, növelhetjük házi gasztro különlegességeink tárházát is.
argep.hu borgun_hu