BLOG

Erre figyeljen, ha síszemüveget választ

2022.11.25 07:30
Webszemüveg
Erre figyeljen, ha síszemüveget választ

Síszezonban a téli sportok szerelmesei már javában készülnek lélekben az útjukra, mely kalandos, hófödte sípályákra vezet. Síeléskor vagy hódeszkázáskor is elengedhetetlen a biztonság, így érdemes - habár bérelni is lehet - beruházni egy minőségi síszemüvegre.


Blogbejegyzésünkben igyekszünk segíteni, hogyan válassza ki a megfelelő darabot.

A lencsék színezettsége


A síszemüvegek esetében a lencsék színezettsége kiemelten fontos, hiszen havas terepen a látási viszonyok sok mindentől függnek. Ugyanakkor a fénytörés miatt kényelmi és egészségügyi szempontból sem megengedhető a szemüveg elhanyagolása.


Nagyon sokféle színezett lencse közül lehet választani akkor is, ha síszemüveget szeretne venni. De akárcsak a napszemüvegeknél, a színezett lencsék, színtől függően másként és másként szűrik a fényt, vagyis nem egyforma látási viszonyokat biztosítanak.Ezért a síszemüvegek kategorizálásával foglalkozó cikkek általában nem is a színezetet veszik figyelembe csoportosításkor, hanem azt, milyen fényviszonyokat teremtenek az egyes modellek.


Ez alapján három főkategóriát tartanak számon, melyek a következőképpen alakulnak:


S1: Az S1 kategóriába sorolható lencsék felhős, borult időben és hóeséskor is tiszta látási viszonyokat biztosítanak viselőjüknek.
S2: Az S2 csoportba tartozó síszemüvegeket változékony időjáráshoz tervezték. Ezek biztos alapot adnak borús és napos időben is.
S3: Az S3 kategóriás lencsékkel rendelkező síszemüvegeket leginkább napos időben ajánlott használni a szakemberek szerint.


Méret


A síszemüvegek mérete nem pusztán a kényelem, hanem a balesetek elkerülése érdekében is fontos. Bár ezek a modellek az esetek nagy részében állíthatóak és univerzálisnak mondhatók, mindenképpen figyelembe kell venni a viselő fejének és arcának méretét. Az átlagos felnőtt méret az M-es síszemüveg. Viszont természetesen ennél kisebb és nagyobb is létezik.


Kényelem


A kényelem téli sport kellékek és kiegészítők esetén legalább olyan fontos a kényelem, mint bármilyen más mozgás űzésekor.

Egy síszemüveg akkor lesz igazán kényelmes, ha jól illeszkedik arcához, lehetőséget teremt a sisak biztonságos viselésére és szivacsa sehol sem okoz nyomást. Emellett nagyon fontos, hogy jól szellőzzön, különben a lencse bepárásodik, ez pedig megnehezíti és balesetveszélyessé teszi a síelést. A mai, modern darabokat már ellátják páramentesítő technológiával vagy lencséiket páramentesítő réteggel. Ám éppen emiatt nem ajánlják, hogy a lencsét belülről töröljék, mert ezzel árthatnak ennek a speciális rétegnek.


A síszemüvegek szíja állítható, így könnyen szabályozható a méret egy viszonylag nagy terjedelmű skálán.
Szem előtt tartandó és nélkülözhetetlen, hogy a síszemüveg sisak kompatibilis legyen, vagyis a fejvédőhöz is illeszkedjen és elég helyet hagyjon neki.


A síszemüvegek tisztítása


Általános szennyeződés, hó, jég vagy eső nyomának eltávolításakor egyszerű praktikák segíthetnek abban, hogy könnyedén megtisztíthassa síelésre vagy hódeszkázásra használt szemüvegét.
A külső lencse ápolásakor nincsen egyébre szüksége, mint egy minőségi mikroszálas kendőre. A havat tisztítás előtt rázza le a modellről, majd ha megszáradt a rajta lévő csapadékmaradvány, óvatosan törölje át a mikroszálas kendővel. Azonban ezt a módszert, ahogy már említettük a belső lencsén lehetőleg ne alkalmazza. Habár a belső réteg nem érintkezik annyira a külvilággal, ha mégis szennyeződés, por vagy hó kerülne rá, rázza le és várja meg, amíg megszárad.


Végül pedig azt is érdemes megemlíteni, hogy a síszemüveg tisztítására is hasonló aranyszabály vonatkozik, mint a napszemüvegekére. Ronggyal, pólóval, pulcsival vagy kesztyűvel ne törölje meg, mert az károkat okozhat még a külső lencsében. Karcossá válhat a szemüveg, ami rontja a látási viszonyokat és csökkenti a modell tartósságát.
Ha minőségi síszemüvegeket szeretne vásárolni, látogasson el webshopunkba.

argep.hu borgun_hu