BLOG

Csökkentse a makula degeneráció tüneteit napszemüveggel

2023.04.14 07:30
Webszemüveg
Csökkentse a makula degeneráció tüneteit napszemüveggel

A makula degeneráció egy komoly szembetegség, egész pontosan betegségcsoport, amely sajnálatos módon sokak életét megkeseríti. Ha fennáll a degeneráció, az általában a szem ideghártyáját, közelebbről pedig a sárgafoltot érinti és károsítja, ami az éleslátás helye. Ennek károsodása pedig gyengén látást vagy vakságot is okozhat.

Írásunkban segíteni szeretnénk, miként válasszon napszemüveget, ha ismerősen cseng a makula degeneráció, vagy ha megelőzné azt, csökkentené kialakulásának esélyeit. Ám mindenekelőtt hangsúlyoznunk kell, hogy a betegség előfordulása vagy a tünetek súlyosbodása esetén forduljon orvosához és kérje ki tanácsát.

Lássuk a megfelelő napszemüveg legszükségesebb tulajdonságait.

Kiemelt szempont a minőségi napszemüveg
Ha Önnek valóban fontos egészsége, akár makula degenerációtól szenved, akár nem, ne mondjon le a minőségről. Mindenképpen eredeti, márkás napszemüveget vásároljon, leinformálható helyről. Emellett legyen a modell UV-szűrővel ellátott és polarizált.

Az egyik legfontosabb tényező, amint, azt az előbb említettük, hogy a napszemüveg lencséje 100% -os védelmet nyújtson az UV-A és UV-B fénytől. Az ultraibolya fény hatására ugyanis jelentősen károsodhatnak a szemhéjak, a szaruhártya, a lencse és a retina részei. Vagyis több területen is veszélynek van kitéve látása, ha gyenge UV-védelemmel rendelkezik kiegészítője. Ha a napszemüveg címkéjén nincs feltüntetve a „100 % UV védelem” vagy „UV400” feliratok egyike, ne vásárolja meg. Ha pedig még ennél is többet tenne, a következőt is vegye figyelembe: nem mindegy, milyen a szemüveg kialakítása. Hiszen a szemre és a halántékra szorosan illeszkedő napszemüvegek megakadályozzák, hogy a fény oldalról vagy felülről érje a szemet.

Az UV-védelem mellett kiemelkedően lényeges a polarizáltság. Mert a polarizált lencse csökkenti a tükröződést. Márpedig a tükröződésre, illetve a fényvisszaverődésre irányuló érzékenység a makula degeneráció egyik jellemző tünete. A polarizált lencse megakadályozza, hogy a fényvisszaverődéstől hunyorogjon, így például autóvezetéskor is hasznos, hiszen a kisebb mértékű tükröződés jobb láthatóságot biztosít, ráadásul csökkenti a szem fáradtságát is.

Tiszta látás, kevesebb gond: ezért számít a lencse anyaga és színe
A makula degeneráció az ember éles és aprólékos látását is befolyásolja, ezért fontos, hogy jó minőségű lencséjű napszemüveget válasszon. A lencse anyaga ugyanis nagymértékben meghatározhatja a tiszta látást.

Ezenkívül érdemes figyelni a lencse színére is. Ha makula degenerációja van, kerülje a fekete és sötét színű lencsét, mert az még jobban csökkentheti a látásélességet, ami a beteg szemet csak károsítja. A kék lencséket sem árt mellőzni, mert azok torzítják a színeket. De a sárga és narancssárga lencsék segíthetik látását, ha makula degenerációban szenved.

Webshopunkban egészen biztosan megtalálja az Önnek való modellt, klikkeljen ránk, és fedezze fel a kínálatot!

argep.hu borgun_hu