Mi a polarizáció? | webSzemuveg.hu

Mi a polarizáció?

2014.02.22 22:46
Webszemüveg
Mi a polarizáció?

Transzverzális hullámoknál meghatározott rezgési síkú hullámok kiválasztása. Pl. a fénysugárban haladó hullámcsomagok (fotonok) rezgési síkja különböző. Ha ez a fénysugár síktükörre esik, akkor a visszavert sugárban már csak olyan fényhullámok lesznek, amelyek rezgési síkja párhuzamos vagy csaknem párhuzamos a tükör síkjával.

Ha újabb síktükröt helyezünk a visszavert sugár útjába, és forgatjuk ezt a tükröt a rá beeső sugár, mint tengely körül, akkor azt tapasztaljuk, hogy a forgatás szögével 90°-onként periódikusan változik a második visszavert fénysugár erőssége. Ennek az oka, hogy a második tükör olyan helyzetében veri vissza jól a rá beeső (már azonos rezgési síkú) fényhullámokat, amikor a tükör síkja párhuzamos a fényhullámok rezgési síkjával.

Polarizátornak nevezzük azt az eszközt, amely a vegyes rezgési síkú hullámok közül kiválasztja azokat, amelyek egy meghatározott rezgési síkkal rendelkeznek.

Polarizált fénynek nevezzük az olyan fénysugarat, amelyben azonos rezgési síkú fényhullámok haladnak. Analizátor a neve annak az eszköznek, amellyel ki lehet mutatni, hogy polarizált-e valamely fénysugár.

A polarizáció jelensége szolgáltatta a legfőbb bizonyítékot arra, hogy a fény transzverzális hullám. A poláros fényt elterjedten alkalmazzák anyagvizsgálatra. A tükröző felületekről visszaverődő fény mindig jelentős mértékben polarizált fény.

Ha zavaró ez a fény (pl. a látásban, vagy fényképezésben), akkor úgynevezett polaroid szűrővel, D'Angelo szemüveggel szűrik ki. A polarizált lencséjű napszemüveget kifejezetten arra a célra tervezték, hogy elsősorban a tört fényt szűrje.

A polarizált lencse a függőleges irányú fénynyalábokat ereszti át, így a vakító fény nem jut át. Különösen ajánlott olyan tevékenység során, amikor fontos, hogy a visszaverődő fény ne vakítson, mint pl.: horgászat, vadászat, vitorlázás és vezetés, de a hétköznapokban is rendkívül hasznos.

argep.hu borgun_hu